Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2007 23:12 - Използване на функции за анализиране на финанси
Автор: dushichka Категория: Технологии   
Прочетен: 3971 Коментари: 0 Гласове:
0



Въпреки че Excel включва твърде много функции, за да ги разгледаме изчерпателно трябва да маркираме три от най-полезните финансови функции в Excel: PMT, FV и RATE. С помощта на тези функции може да изчисляваме прецизно вноски по заем, бъдеща стойност на инвестиция или нормата на възвращаемост на инвестиция.

 

Използване на PMT за определяне на вноски по заем

Функцията PMT връща периодичната вноска по погасяване на заем за определен брой периоди. На обикновен език това означава, че може да пресметнем какви ще бъдат вноските, ако изтеглим заем за автомобил или какви ще бъдат вноските за ипотечен заем, ако купим недвижим имот. Използвайки функцията PMT сега, за да определим какви ще бъдат месечните вноски за изплащане на заем за автомобил в размер на $10, 000 при 9 % лихва за три годишен период. За да използваме функцията РМТ, следват тези стъпки

1.     Щракваме върху клетка на работния лист, в която искаме да покажем месечната вноска.

2.     Избираме Insert, Function или натискаме бутона Insert Function. От лентата с инструменти Standard. Появява се диалогов прозорец Insert Function.

3.     Избираме категория Financial от падащото списъчно поле и след това щракваме двукратно върху РМТ в списъка с имена на функции. Появява се диалогов прозорец Function Arguments. Ще видим числови стойности за rate (лихвата), nper (нужния брой вноски) pv (настоящата стойност или основната сума.

4.     Въвеждаме 9%/12 за месечна вноска и натиснете клавиш Tab, въвеждаме 36 и натискаме Tab, и въвеждаме 10, 000.   

 

Резултатът от изчислението е        -317,9973266



Тагове:   финанси,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dushichka
Категория: Технологии
Прочетен: 190555
Постинги: 9
Коментари: 49
Гласове: 113
Архив